Dlaczego warto spożywać miody?

Należy mieć świadomość, że miód jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również najbardziej wartościowych naturalnych produktów znanych człowiekowi. Godny uwagi jest fakt, że omawiany produkt jest najsłodszym lekiem, jaki otrzymaliśmy od natury. Dlaczego warto spożywać miody?

Największe zalety

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że miód oddziałuje niezwykle korzystnie na funkcjonowanie zdecydowanej większości układów ludzkiego organizmu. Ponadto miód jest najbardziej znany ze swoich właściwości antybakteryjnych. Pomaga w walce z grypą czy różnego rodzaju przeziębieniami. Wspomaga także układ krwionośny. Wspomniany miód jest nieoceniony w walce z miażdżycą Jest to spowodowane dużą zawartością żelaza, które wzmacnia serce. Należy mieć świadomość, że miód oddziałuje bardzo korzystnie na układ pokarmowy, wspomaga także przemianę materii. Ludzie doceniają omawiany produkt za właściwości odtruwające wątrobę. Nie można oczywiście zapomnieć o tym, że miód uspokaja i ułatwia zasypianie. Jest również niezwykle pomocny w walce z alergią.

Dlaczego rekomendowane jest regularne spożywanie miodu?

Niezwykle trudnym zadaniem będzie przecenienie właściwości miodu. Wzbogaca on bowiem dietę w istotne aminokwasy, a także cukry proste, witaminy, hormony czy mikroelementy. Godny uwagi jest fakt, że to niezwykle słodka przekąska, która nie dostarczy osobom zainteresowanym suchych kalorii, tylko energię pochodzącą z glukozy. Nie można zapomnieć, że układ pokarmowy nie zostanie w żaden sposób obciążony. Świetnym rozwiązaniem będzie zastąpienie ciastka łyżeczką miodu. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że składy różnego rodzaju miodów są bardzo podobne. Nie można jednak zapomnieć, że właściwości lecznicze w dużym stopniu będą uzależnione od tego, z jakich roślin pszczoły pozyskują nektar. Warto wiedzieć, że poszczególne rodzaje miodu zalecane są w różnych dolegliwościach. Przykładowo miód rzepakowy odtruwa wątrobę i usprawnia pracę dróg żółciowych, z kolei miód akacjowy wspomaga układ pokarmowy oraz nerki. 

Właściwości prozdrowotne pewnego pradziejowego daru natury – miód

Chyba każdy kojarzy miód, jako słodką, półpłynną substancję znajdującą się w polskiej kuchni “od zawsze”. Coś tak naturalnego dla naszej diety jak jabłka, jagody, grzyby czy pszenica. Miodami ratujemy się, gdy przemarzniemy i grozi nam przeziębienie, dziękując naszym babciom za ich ludową wiedzę.

Część osób  wskaże miody najczęściej wybierane pitne, szlachetny, staropolski trunek. Półtoraki (pitne, nie mylić z mieczami), dwójniaki, trójniaki i czwórniaki często dostępne są w butelkach stylizowanych na takie, które mógłby tulić Zagłoba.

Ktoś inny wskaże palcem na przemysł kosmetyczny, powołując się na Kleopatrę. Jednak kiedy po raz pierwszy miód wkradł się w nasze łaski?

Kobieta zbierająca miód, autor nieznany, sztuka lewantyńska

Nie wiemy, kiedy nasze miodowe szaleństwo zaczęło się dokładnie. Możemy powiedzieć, że co najmniej od połowy V tysiąclecia p.n.e. czyli z czasów, kiedy człowiek powoli przygotowywał się do osiadłego trybu życia. Tak właśnie archeolodzy datują malunki naskalne zaliczane do tzw. kultury lewantyńskiej, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Przeważnie ukazują one sceny polowań na kozły skalne, dziki i inną zwierzynę, a czasem sceny batalistyczne pomiędzy łucznikami. Jest jednak pewna jaskinia, w której znajduje się obraz inny od pozostałych. Czerwonym barwnikiem zarysowany jest delikatny, kobiecy kształt, trzymający się nogami pnia drzewa lub wiszących na nim lian. Trzymany w ręku pojemnik otaczają małe, skrzydlate istotki. Drugą ręką dziewczyna sięga do naturalnego ula, by wydobyć z niego słodką substancję – miód. Taki obraz pozostawił nam w jaskini La Araña w Walencji epipaleolityczny artysta.

Choć niestety nie wiemy, jaki dokładnie miód zbierało dziewczę możemy być jej wdzięczni za bycie ambasadorką tych, którzy się odważyli pierwszy raz w historii ludzkości. A to dlatego, że miody spożywcze są bardzo, ale to bardzo zdrowe.

Jaki miód jest każdy widzi? Nie zupełnie. Przykłady zbawiennego wpływu różnych miodów na nasz organizm

Uniwersalną wiedzą o miodzie jest ta, że zwiększa odporność naszego organizmu i zwalcza przeziębienie. Na tym jednak nie koniec. W zależności, z jakich roślin i w jaki sposób został przez pszczoły pozyskany, może nam przynieść dodatkowe korzyści. Wymieniając choćby te najbardziej popularne:

akacjowy – poprawia pracę układu moczowego(w tym nerek), oraz pokarmowego, pomagając w zwalczaniu dolegliwości żołądkowych i jelitowych
gryczany – poprawia pracę układu krążeniowego, działa oczyszczająco na wątrobę, pomaga w walce z anemią
lipowy – działa nasennie i uspokajająco, a także przeciwkaszlowo i przeciwgorączkowo
rzepakowy – pomaga w walce z chorobami serca, żołądka (np. wrzody), poprawia myślenie i koncentrację
spadziowy z drzew iglastych – ma właściwości odtruwające (zalecany przy pracy w trującym otoczeniu), uspokaja
spadziowy z drzew liściastych – również uspokaja, ponadto przyspiesza gojenie się ran
wielokwiatowy – łagodzi objawy astmy, działa antyalergicznie, pomaga przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego

To tylko część możliwości, za jakie warto cenić różne miody. Pełen wachlarz zbawiennego wpływu tego starożytnego daru natury jest dużo większy.

Niestety, nie jest wskazany dla osób z cukrzycą i nadwagą.

Rodzaje miodów – od czego zależy ich smak?

Miód to świetny zamiennik cukru, który oprócz glukozy i fruktozy posiada jeszcze sporo innych substancji. Miód powstaje dzięki działalności pszczół. Pszczoły robotnice zbierają nektar z kwiatów i zamieniają go w złocisty płyn. W miodzie znajduje się pyłek kwiatowy, białka roślinne i cenne kwasy organiczne. To właśnie te substancje odpowiadają za niepowtarzalny smak i za przyjemny zapach miodu.

Popularne rodzaje miodów

Miody pochodzą z różnych roślin, co wpływa na ich wygląd, smak, ale też na konsystencję. Na rynku najczęściej spotyka się miód:

– akacjowy,

– rzepakowy,

– lipowy,

– wielokwiatowy,

– gryczany,

– spadziowy.

Miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru różnych roślin. miody (duży wybór na stronie www.bee.pl) spadziowe mają kolor zielony i wcale nie są otrzymywane z kwiatów. To wydzielina mszyc nazywana również rosą miodową. Niestrawione cukry roślinne są zbierane przez pszczoły i tak powstaje zielony i bardzo zdrowy miód spadziowy. Gryczany miód słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Doskonale wzmacnia odporność, dlatego polecany jest w okresie przeziębień. Lipowy i rzepakowy miód charakteryzują się jasnym kolorem, te produkty szybko krystalizują, ale jest to normalne zjawisko, które nie wpływa na smak i na jakość miodu.

Miody ze smakowitymi dodatkami

Ciekawostką są miody nektarowe z dodatkami. Owoce, bakalie lub kwiaty mogą zmieniać smak miodu. Bardzo lubiany jest miód z malinami, z orzechami włoskimi, z dodatkiem świeżego imbiru lub kwiatów lawendy. To też świetny pomysł na prezent, ponieważ kolorowe słoiczki wyglądają niezwykle atrakcyjnie. Po miód z owocami chętnie sięgają dzieci, produkt jest świetną przekąską i zaspokaja ochotę na słodycze. Owoce liofilizowane są źródłem błonnika i witamin. Miody owocowe nadają się do naleśników, kanapek oraz do ciast. Ciekawym produktem jest miód z propolisem. Propolis słynie ze swoich leczniczych właściwości, ma charakterystyczny smak i jest nader aromatyczny. Dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi miodami, stworzono delikatnie kwaskowate miody z dodatkiem orzeźwiającej cytryny lub kwaśnej aronii.